Logo no.sciencebiweekly.com

Hunder kan forårsake influensapandemi blant mennesker

Innholdsfortegnelse:

Hunder kan forårsake influensapandemi blant mennesker
Hunder kan forårsake influensapandemi blant mennesker

Olivia Hoover | Redaktør | E-mail

Video: Hunder kan forårsake influensapandemi blant mennesker

Video: Hunder kan forårsake influensapandemi blant mennesker
Video: 35 видео со страшными призраками: мегасборник 2023 года [V1] 2024, April
Anonim

Bilder av: ikostudio / BigStock

Fugleinfluensa, svineinfluensa … Er canineinfluensa neste store pandemi vi trenger å bekymre deg for?

Med oppveksten av canine influensasaker, spesielt noen av sine farligere stammer, er forskere i stigende grad bekymret for den potensielle skalaen som hundinfluensa kan ha. Siden dette er et svært smittsomt virus som sprer seg raskt fra hund til hund, anses vaksiner og andre forebyggende tiltak for å være essensielle for å inneholde det. Men hva med eierne? Kan hundinfluensa mutere for å spre seg blant mennesker?

En nylig studie fra American Society for Microbiology foreslår at hunder kan være et potensielt reservoar for en fremtidig influensapandemi. Når hestinfluensa begynte å infisere hunder i 2004, førte det til den første sirkulerende hundinfluensa, kjent som H3N8. Nesten ti år etter det begynte en ny stamme av hundinfluensa som først oppsto i fugler (H3N2), å sprede seg fra hundekjøttgårder i Kina. Nå har en helt annen kanininfluensastamme forskerne bekymret: en type fugleinfluensa som muterte for å spre seg til griser, og senere til hunder (H1N1). Dette betyr at nå H1N1, H3N2 og H3N8 er alle sirkulerende blant våre kjæledyr, og det ligner på hva som skjedde i årene før svin influensa ble en verdensomspennende pandemi.

H1N1 som smitter hunder, sprer seg ikke bare fort, men blir også stadig mer variert, hovedsakelig på grunn av mangfoldet av hjørnetenner selv. Dette gir selvsagt anledning til bekymring, da det indikerer et potensial for at viruset utvikler seg og begynner å spre seg blant mennesker. Og som "vertene" ville være hunder i dette scenariet, ville det gjøre ting uendelig mer komplisert, både for det rene antallet furrige familiemedlemmer, og hvor nært vi er til dem.

Imidlertid, mens det kan høres bekymringsfullt, er det ikke nødvendig å begynne å forestille seg et dystert og døv post-apokalyptisk scenario der hunder er grunnen til en verdensomspennende influensapandemi. Og det er ikke bare fordi det fortsatt ikke er nok bevis for at vi ikke vil være immun mot det, men fordi vi fortsatt er på et stadium der det kan unngås ytterligere komplikasjoner. Hvis flere kjæledyrseiere stiger opp og får sine dyr vaksinert, samt følger enkle råd for å hindre hundinfluensa, ville det være mye mindre sjanse for at den utvikler seg og eskalerer.

Anbefalt: