Logo no.sciencebiweekly.com

Hva er Collie Eye Anomaly?

Innholdsfortegnelse:

Hva er Collie Eye Anomaly?
Hva er Collie Eye Anomaly?

Olivia Hoover | Redaktør | E-mail

Video: Hva er Collie Eye Anomaly?

Video: Hva er Collie Eye Anomaly?
Video: Easy at-home carob chips! 2024, April
Anonim

Bilder av: Eudyptula / Shutterstock

Alle typer collies kan lide av Collie Eye Anomaly, en mutasjon som fører til blindhet. Her er hva du trenger å vite om sykdommen og hvordan du skal behandle den.

Selv om collies ofte er veldig sunne når det gjelder problemene som påvirker andre raser av denne størrelsen, er de utsatt for en genetisk mutasjon som forårsaker en sykdom som kalles collie eye anomaly (CEA). En mutasjon som fører til at blodårene i netthinnen blir underutviklet, fører vanligvis til blindhet, og det er ingen måte å reversere den. Fortsett å lese for å lære mer om denne sykdommen, dens symptomer og hvordan du skal behandle den.

Hva er årsakene og symptomene?

Noen ganger referert til som collie øyefeil, er kollie øyeanomali en arvelig medfødt tilstand. Denne sykdommen påvirker kromosomene som bestemmer utviklingen av hundens øyne - når de muterer, blir blodkarene som leverer retina med blod underutviklet, noe som fører til en rekke problemer som til slutt fører til blindhet. Denne mutasjonen oppstår alltid i begge øyne, og det kan føre til andre feil som retinal detachment.

Relatert: En kort guide til øyesykdommer hos hunder

Så mange som 70% til 97% av både grove kollier og glatte kollier i USA og Storbritannia er berørt av CEA. Border collies kan også bli påvirket, men på en mye lavere rate - bare ca 2% til 3%. Denne sykdommen er også noen ganger sett i beslektede raser som Shetland Sheepdogs, Australian Shepherds og andre herding raser. Dessverre mislykkes denne tilstanden ofte ikke med symptomer før blindhet begynner å sette seg inn. De eneste tingene du sannsynligvis vil legge merke til, er øyeboller som ser mindre ut enn normalt, øyeboller som er sunket dypt i stikkontaktene og en oversvømmelse på overflaten av øye. I sjeldne tilfeller kan selve øyets struktur selv utvikle et hull som kalles coloboma.

Hvordan behandles Collie Eye Anomaly?

En grundig undersøkelse av hundens øyne er det første trinnet i å diagnostisere collie øyeanomali og det gjøres best når hunden er en valp. Retinal detachment, hvis det oppstår, skjer vanligvis innen det første året, så tidlig behandling er viktig for å hindre det eller minimere skaden. Hvis sykdommen diagnostiseres tidlig, forverres det vanligvis ikke med mindre hunden utvikler et kolobom. I tilfeller der hunden utvikler et kolobom, vil det være nødvendig med nøye overvåking.

Relatert: Hva er Progressiv Retinal Atrofi hos hunder

Når det gjelder behandling for kollie øye anomali går, alternativene er begrenset fordi det er en irreversibel tilstand. I noen tilfeller kan kirurgi utføres for å minimere effekten av CEA i tilfeller der et kolobom dannes. Laser kirurgi er ett alternativ og kryokirurgi er en annen - kryokirurgi innebærer bruk av ekstrem kulde for å ødelegge skadede celler eller vev. Kirurgi kan også være gunstig for å forhindre retinal detachement eller ytterligere forverring i tilfeller der det allerede har skjedd.

Dessverre er kollie øyeanomali en medfødt tilstand, slik at den ikke kan forhindres - den eneste måten å forhindre at det blir avlet hunder som bærer sykdommen. Det er en genetisk test for CEA som gjør dette til en mulighet. Hvis du har eller tenker på å få en collie, må du sørge for at han har testet for denne tilstanden, slik at du kan klare det om nødvendig.

Anbefalt: