Logo no.sciencebiweekly.com

Ser valper alltid ut som sine foreldre?

Ser valper alltid ut som sine foreldre?
Ser valper alltid ut som sine foreldre?

Olivia Hoover | Redaktør | E-mail

Video: Ser valper alltid ut som sine foreldre?

Video: Ser valper alltid ut som sine foreldre?
Video: Смерть в отеле: Что произошло с девушкой, которую никто не знал? 2024, April
Anonim

I en oppstilling kan det være vanskelig å plukke ut to valper fra samme kull, eller identifisere en valpens mor og far. Som mennesker kan hunde lignes på foreldrene og deres søsken, men kan også vise noen karakteristika at selv en god shake av slektstrengen kanskje ikke forklarer.

Image
Image

Det er alt i gener

Alle arter har en genetisk sminke, som går videre fra både mor og far. Ta for eksempel hunder med svarte strøk. Genet som produserer en svart pels er "dominerende", derfor når en mor med en svart pels er avlet til en far av samme, er det høyst sannsynlig (men aldri sikkert) at avkomene vil være svarte i farge. Det vil si, med mindre begge foreldrene har et resessivt gen (fra tidligere generasjoner), som en leverfarge. Hvis begge foreldrene passerer det recessive genet, vil avkomet være levendefarget, men det mest sannsynlige resultatet er et søppel av svarte valper. Resessive gener kan ligge sovende i årevis, og kan komme tilbake til generasjoner senere.

Purebred vs Mixed

Basert på en studie utført av University of California, Berkeley, er overføring av spesifikke egenskaper som er ansvarlige for utseende av valper langt mer forutsigbar når foreldrene er rase. Blandede rasehvalpe er mer sannsynlig å ta på seg begge foreldres egenskaper, og sannsynligheten for at alle valper vil se ut som foreldrene og deres søsken, er langt mer slank. Denne forskningen støttes av innføring av crossbreeds som labradoodle. Alle labradoodles er like i utseende, men å finne to som ser akkurat ut, kan være lite mer enn tilfeldighet.

Under overflaten

Hver valper eier lurer på hva hans voksenpike vil se ut, men det er langt større hensyn når man ser på egenskaper og genetikk. Mens en voksen mann eller kvinne ikke kan passere sine bedårende ører til sine avkom, kan de passere andre egenskaper som ikke er forbundet med utseende. Arvelig sykdom, for eksempel, er en bekymring for alle hundelskere, og noen raser er ganske enkelt langt mer sannsynlig å arve sykdom og medisinske problemer fra foreldrene sine. Kennelklubben oppfordrer nå alle oppdrettere til å teste deres avlspartnere, men det er ingen garanti for at de vil gjøre det. Temperament og personlighet har også blitt vist å overføre fra foreldre til avkom, og i løpet av århundrene har mange hunder blitt oppdrettet på grunnlag av å utføre visse "ønskelige" personlighetstrekk.

Hunden i speilet

I sikkerhetsverdenen har det vist seg at den søte valpens waddle vil forsvinne over tid, og når puppen vokser, kan han eller ikke ligner foreldrene sine. Til tross for studier av hund genetikk, kan ingen person være helt sikker på hvordan en valp vil utvikle seg eller forandre seg når hun alder. Langt viktigere for den gjennomsnittlige hundeieren er å sikre at valpen vokser opp til å være en sunn og veljustert voksenhund. Løpende veterinærpleie er viktig for å sikre at dette skjer, og hvis ryktet har det, kan hunden din ende opp med å ligne deg.

Av Catherine Holden Robinson

Australian Shepherd Health & Genetics Institute; CA. Skarp: I modusen: Hvordan egenskaper passerer i hunder, linjer og raser University of California, Berkeley: Ernærer arv egenskaper fra foreldrene sine på forutsigbare måter? Kennelklubben: Å takle arvelige sykdommer

Anbefalt: