Logo no.sciencebiweekly.com

Hvordan heve lavt blodplate antall i hunder

Innholdsfortegnelse:

Hvordan heve lavt blodplate antall i hunder
Hvordan heve lavt blodplate antall i hunder

Olivia Hoover | Redaktør | E-mail

Video: Hvordan heve lavt blodplate antall i hunder

Video: Hvordan heve lavt blodplate antall i hunder
Video: Hundehuset med Trude & Einar: Vasker du hunden din for ofte? 2024, April
Anonim

Lavt blodplatetal, eller trombocytopeni, er en alvorlig sykdom som krever veterinær oppmerksomhet. Hunder som lider av trombocytopeni krever ofte sykehusinnleggelse og blodtransfusjoner. Etter at den første livstruende perioden har gått, kan veterinæren din anbefale ytterligere behandling, for eksempel antibiotika, for å behandle underliggende infeksjoner eller problemer.

Trombocytopeni er en alvorlig tilstand som krever akutt veterinærpleie. kreditt: igorr1 / iStock / Getty Images
Trombocytopeni er en alvorlig tilstand som krever akutt veterinærpleie. kreditt: igorr1 / iStock / Getty Images

Hva er en lav blodplate antall

Blodplater er cellefragmenter som bidrar til å forhindre blodtap når et blodår brytes eller en skade oppstår. Når blodplateantallet er lavt, er det fare for at dyret bløder ut fra enda en liten skade. Trombocytopeni kan være medfødt, men de fleste tilfeller er anskaffet. Dette betyr at de skjer etter alvorlig blodtap, beinmargeproblemer eller administrering av visse stoffer, inkludert aspirin, acetaminophen og penicillin.

Tegn og symptomer

En hund med lav platetall viser ikke alltid symptomer. Noen ganger vil bare en blodprøve vise at noe er galt. Noen hunder opplever tannkjøttblødning, eller de kan bløde etter en injeksjon. Noen hunder blåser også lett, utvikler neseblod eller et rødt utslett forårsaket av kapillærene som bryter og lekker under huden. Uten en transfusjon, vil en hund bli svakere og svakere og kunne dø. Søk alltid rask veterinærpleie hvis hunden din viser noen av disse symptomene.

Handlingsplan

Behandling avhenger av tilstanden til hunden og den underliggende årsaken, men mange hunder trenger en transfusjon. I tillegg kan hunder med svakt immunsystem trenge immunosuppressive stoffer, som kortikosteroider. De kan trenge antibiotika eller andre legemidler til å behandle forhold som er forbundet med lavt blodplateantal. Alvorlige tilfeller kan kreve sykehusinnleggelse til hunden er sterk nok til å gå hjem. Betingelser som kan føre til lav platetalltall inkluderer kreft, pankreatitt og nedsatt beinmarvsproduksjon.

Akutte tilfeller

Tilfeller av trombocytopeni som er et resultat av akutt blodtap, kan kreve blodtransfusjon eller noen ganger flere. Uten en transfusjon, er det mulig at hunden din vil gå i sjokk. Hvis det trengs en transfusjon, er det vanligvis en presserende beslutning. Transfusjonsreaksjoner er alltid en risiko, så hunder må overvåkes nøye. Risikoen for en negativ reaksjon, som kan forårsake sjokk eller til og med død, er høyere hos hunder som tidligere har fått transfusjoner.

Anbefalt: