Logo no.sciencebiweekly.com

Autisme hos hunder: Myte eller grunn til bekymring?

Innholdsfortegnelse:

Autisme hos hunder: Myte eller grunn til bekymring?
Autisme hos hunder: Myte eller grunn til bekymring?

Olivia Hoover | Redaktør | E-mail

Video: Autisme hos hunder: Myte eller grunn til bekymring?

Video: Autisme hos hunder: Myte eller grunn til bekymring?
Video: Har nogen af ​​jer hørt om midnatskampen? Skrækhistorier. Mystiker. Rædsel 2024, April
Anonim

Bilder av: Søndager Fotografi / Shutterstock

Det er ingen hemmelighet at vi deler mange likheter med våre firebente beste venner. Men hva med psykiske lidelser? Kan hunder ha autisme?

Hunder er utsatt for ulike sykdommer som påvirker eiere, for eksempel diabetes, leddgikt, glaukom eller epilepsi. Når det gjelder psykisk helse, blir spørsmålet om delte forhold et mer komplisert tema, som i hjørnetenner, er disse problemene mye vanskeligere, om ikke umulig å diagnostisere.

Til tross for det, etter mange studier, vet vi nå at hunder kan ha lidelser som angst, OCD eller depresjon, samme som deres menneskelige følgesvenner. Så, hva med autisme? Ifølge forskere kan hjørnetenner ha autisme-lignende symptomer, men å nå en endelig diagnose er alt annet enn en enkel prosess. Her er det vi vet:

Definisjon og symptomer på autisme

Ifølge Mayo-klinikken er autisme en spektrumforstyrrelse som svekker barnets evne til å kommunisere og samhandle med andre, og inkluderer obsessiv og repeterende atferd. Hos hundene inneholder autisme-lignende symptomer:

  • gjentatt oppførsel (ofte trance-lignende)
  • plutselige aggressive episoder
  • tendens til fobier

En studie publisert i en journal som heter Transitional Psychiatry, viste at hunder kan presentere symptomer som er i samsvar med autisme. I dette tilfellet var emnene i studien Bull Terriers, som ble valgt for sin rasspesifikke oppførsel av repeterende halejakt. Forskerne var i stand til å tegne paralleller i atferdssymptomer, men det som er mer fascinerende er tilstedeværelsen av spesifikke biomarkører hos både de berørte hundene og autistiske barn. Selv om det fortsatt er tidlig å si, har vi endelig bevis på at hunder kan ha autisme, vurderer disse funnene - det er noe verdt å se på.

Vaksiner - bør du bekymre deg?

I det siste har det vært en betydelig debatt om autisme hos hunder, men for alle de feilte grunnene. Det ser ut til at noen tror at vaksiner mot alvorlige sykdommer som forkjølelse, leptospirose, hundinfluensa og rabies, kan på en eller annen måte føre til hundenes autisme.

Dette er imidlertid helt usanne. Tallrike vitenskapelige studier har igjen og igjen vist at vaksiner ikke har noen forbindelse til autisme, og saken er den samme med hunder. Ikke bare det som hopper på vaksinasjoner, hjelper hunden din, men det kan faktisk skade dem alvorlig, fordi det gjør dem sårbare for ulike, ofte dødelige sykdommer.

Bedømmelsen om hundenes autisme

Selv om det ikke har vært noen definitive studier som kan bevise at hunder kan få autisme, er det noen indikasjoner på at våre furrige babyer kan bli påvirket av denne lidelsen.

Forskningen på bull terrier har banet vei for flere studier, og forhåpentligvis får vi noen svar i nær fremtid. For øyeblikket er alle øyne på en studie som heter Hunder, barn og autisme: Dekoding Obsessiv adferd hos hunder og autisme hos barn vil forsøke å identifisere gener som er ansvarlige for obsessiv-kompulsiv oppførsel hos rase hunder. Med tanke på at mennesker og hjørnetenner deler 84 prosent av deres DNA, kan suksess bidra til behandling av både berørte barn og hunder.

Hvis pooken din oppfører seg atypisk, betyr det ikke nødvendigvis at de har autisme. Det er mange helseproblemer (både mentalt og fysisk) som kan føre til plutselige angrep av aggresjon, samt obsessiv og repeterende atferd. Før du hopper til noen konklusjoner, er det best å snakke med veterinæren din. Med deres hjelp, vil du kunne komme til bunnen av kjæledyrets problemer på kort tid.

Anbefalt: