Logo no.sciencebiweekly.com

Er hundårene en myte?

Er hundårene en myte?
Er hundårene en myte?

Olivia Hoover | Redaktør | E-mail

Video: Er hundårene en myte?

Video: Er hundårene en myte?
Video: Jeg har sex med, hvem jeg vil | Skamløs 2024, April
Anonim

Til sammenligning, måler standard 7 år til 1 av et menneske fortsatt målt i hundår? Det virker ikke, i det minste ikke lenger! Dyrforskere har kjent "hundår" -forholdet for å være feil, men fortsatt er den 7 årene myten igjen. Hvor oppstod ideen om hundår i utgangspunktet, og hvorfor er forskerne uenige med matematikken?

Image
Image

Hundår Origins

"7 års myte" opprinnelse er innhyllet i en gåte, ikke engang Scooby-Doo og Mystery, Incorporated vil kunne løse! Noen sier en innskrevet 'Dommedag' beregning etset på Westminster Abbey i 1268 proklamerer et forhold på 9 til 1, noe som betyr at mennesker lever til 81 og hundene lever til 9 år. En 18th century naturalist, Georges Buffon hadde en teori på samme måte: Mennesker lever i 90-tallet eller opptil 100, og hundene lever til 10 eller 12.

50-tallet

Så noen ganger på 1950-tallet fant ideen at mennesker lever rundt 70 år og hundene lever til 10. Dette var en enkel oversettelse som på en eller annen måte ble en standard for hundenes eiere å beregne sin kjæledyrs menneskelige alder. Veterinærer antok sannsynligvis denne "7 års regelen" som sannheten!

Marketing trick!

William Fortney, veterinær ved Kansas State University, fortalte Wall Street Journal at "regelen" trolig var et markedsføringstrick; en måte å utdanne publikum på hvor fort en hunds alder utvikler seg i forhold til en alder, hovedsakelig fra et sunt synspunkt. Dette var en metode utviklet for å oppmuntre eiere til å bringe sine kjæledyr til veterinærens kontor for årlige kontroller.

Legger ikke opp

Hvis du tenker på 7-årsregelen, vil du oppdage at matematikken ikke legger til i det hele tatt! "Hvis dette forholdet hadde noen sans for det, rapporterer Carl Balik fra The Wall Street Journal," mennesker ville være i stand til å reprodusere etter alder syv, og høye prosentandeler av oss ville leve til 150."

Størrelsen er en relatert til levetid

Det første året av et hunderliv er i virkeligheten som 12-15 i menneskelige år fordi hunder vanligvis når seksuell modenhet i det første året. Ved deres andre år er hundene fullt modne. Det som kompliserer, er de mindre raser som modnes enda raskere enn større hunder. I "Dog-Dom", i motsetning til resten av dyreriket, er størrelsen omvendt knyttet til levetiden hvor hunder lever mellom 16 til 18 år og mindre hunder overlever større hunder. Beregning av hundens alder er ikke lenger et tilfelle av enkel multiplikasjon siden hundene alder raskere i sine tidlige år og langsommere i sine senere år. Aldringseksperten David J. Waters forklarer enkelt, "Åtte år i en rase er ikke ekvivalent med åtte år i en annen."

Avanserte år

Avanserte år hos hunder (som hos mennesker) gir endringer i hundens evne til å høre, se og til og med flytte eller stå. Visse hudforhold oppstår. Energinivåene reduseres som gjør appetitt. Søvntid overtar spilltid og alvorlige medisinske forhold kan oppstå med alderen. Alderen hvor hunder blir geriatrisk, er gjennomsnittlig til rundt 11 år for små hunder, 10 for middels, 8 for store og 7 år for gigantiske raser.

Vekt bestemmer størrelse

Hundens vekt spiller en viktig rolle for å bestemme hundens alder fordi vekten bestemmer størrelsen:

20 pounds eller mindre er like små (for eksempel chihuahuas, leketøypudler.)

21 - 50 pounds er lik medium (for eksempel labrador retrievere, bulldogger.)

51 - 90 pounds er store (for eksempel afghanske hunder, irske settere.)

Over 90 pounds er lik gigantiske raser (for eksempel Store danskere.)

Klikk her for et handy-dandy diagram som vil hjelpe deg med å finne hundens omtrentlige alder.

En trist sannhet

Selv med ny kartlegging og kunnskap om forventet levetid for alle raser, er det en ting vi vet sikkert - et hunde liv er ikke så lenge vi ønsker at det skal være - og det er den triste sannheten!

Av Tom Matteo

Anbefalt: