Logo no.sciencebiweekly.com

Stadier av leversykdom hos hunder

Innholdsfortegnelse:

Stadier av leversykdom hos hunder
Stadier av leversykdom hos hunder

Olivia Hoover | Redaktør | E-mail

Video: Stadier av leversykdom hos hunder

Video: Stadier av leversykdom hos hunder
Video: A Pet Skunk Gets a Check-up | Dr. K's Exotic Animal ER 2024, April
Anonim

Det største orgelet i både menneske- og hundekroppen, er leveren i bukhulen ved siden av og bak magen. Den opprettholder en rekke biologiske prosesser i dyrets kropp som er avgjørende for overlevelse. Eventuell dysfunksjon av disse prosessene, enten ved infeksjon, skade eller inntak av toksiner, kan forårsake leversykdom hos hunder.

Funksjon

Levermetaboliserer karbohydrater og fett fra hundens mat, og gjør glukose til energi, produserer kolesterol og regulerer fettsyrer. Det produserer mange enzymer som syntetiseres i proteiner og utfører andre kroppsfunksjoner. Leveren behandler også avfall fra hundens kropp, avgifte blodet av stoffer og toksiner.

Stages

Betennelse er den første fasen av leversykdom; det betyr vanligvis at leveren prøver å helbrede seg fra infeksjon eller skade. Betennelsen kan være påkjenningsbar ved veterinærundersøkelse eller på røntgen, men det er vanligvis ikke vondt for hunden. På dette punktet kan leversykdom vanligvis behandles vellykket med medisinering og diettendring.

Den andre fasen er fibrose. Den betente leveren vil begynne å arr og herdes og erstatte sunt vev med arrvæv. Når dette stadiet utvikler seg, vil blodstrømmen gjennom hundens lever bli kompromittert, og en blodskjerm vil begynne å vise abnormiteter. Behandlingen startet nå kan fortsatt lykkes med hundens leverhelbredelse over tid.

Den tredje fasen er cirrhose. Leveren er så alvorlig arret at den ikke lenger kan helbrede seg selv, og skade er irreversibel. Det er på dette tidspunktet, vanligvis når 75 prosent til 80 prosent av leveren er blitt kompromittert, at en syk hund kan begynne å vise symptomer. Veterinærbehandling startet nå er vanligvis ment å forhindre sykdommen i å bli verre og beskytte hva det er sunt vev igjen.

Leverfeil er sluttfasen. Dette betyr at hundens lever ikke lenger fungerer - en livstruende tilstand. Symptomene vil forverres, og veterinærbehandling blir nå palliativ, designet for å lindre symptomer og gjøre hunden mer komfortabel. På dette tidspunktet kan dyret bli comatose og dø.

symptomer

Symptomer starter vanligvis gradvis og fremskritt gjennom tiden. De kan i utgangspunktet vise tegn på oppkast, diaré eller forstoppelse. Dyr kan bli deprimert og vise et gradvis vekttap med uvillighet til å spise. Væske kan akkumulere i magen, og magen kan bli hovent og smertefull. Hundens hud og slimhinner kan bli gule (gulsott), og de kan begynne å produsere oransje urin og blek avføring. I de siste stadiene av sykdommen kan dyret utvise nevrologiske symptomer, inkludert pacing, går i sirkler og anfall.

Behandling

Behandling av canine leversykdom inkluderer vanligvis intravenøse væsker med tilsetningsstoffer som elektrolytter, glukose, kalium og vitamin K. Veterinærer kan anbefale antibiotika til å behandle enhver underliggende infeksjon og en endring i diett til en hundemat høy i proteiner og komplekse karbohydrater. Hunder kan få kosttilskudd av vitamin K, vannoppløselig vitamin E og et multivitamin.

betraktninger

På et tidspunkt kan sykdommen bli uhelbredelig, og spørsmålet om eutanasi må undersøkes. Rådgivning av en veterinær på dette punktet bør gi omsorgspersoner all den informasjonen de trenger for å gjøre en godt gjennomtenkt avgjørelse.

Anbefalt: