Logo no.sciencebiweekly.com

Cynofobi: Hvorfor er noen mennesker redd for hunder?

Innholdsfortegnelse:

Cynofobi: Hvorfor er noen mennesker redd for hunder?
Cynofobi: Hvorfor er noen mennesker redd for hunder?

Olivia Hoover | Redaktør | E-mail

Video: Cynofobi: Hvorfor er noen mennesker redd for hunder?

Video: Cynofobi: Hvorfor er noen mennesker redd for hunder?
Video: Border Collie shows aggression for grooming 2024, April
Anonim

Bilder av: Paolo Gallo / Bigstock

Frykt for hunder er vanlig. Cynofobi - frykten for hunder - kan være overveldende, og kan påvirke kvaliteten på en persons liv.

Når en hund plutselig begynner å bjeffe på deg fra den andre siden av et gjerde, eller hvis en hund lunger på deg mens du er ute for en tur, er det naturlig å være litt begeistret. Men for noen mennesker er denne typen situasjon mer enn bare oppsiktsvekkende - det er skremmende.

Noen mennesker har en ekstrem, noen ganger irrasjonell, frykt for hunder så sterk at det kan betraktes som en fobi - det kalles cynofobi.

Hva er cynofobi?

Cynofobi, frykt for hunder, er en type zoofobi, eller frykt for dyr. Denne spesielle fobi er ikke like vanlig som frykt for edderkopper eller slanger, men det kan være like alvorlig for de som opplever det. Mens du kan se hunden din som din trofaste venn og følgesvenn, er noen som elsker deg ubetinget og som aldri vil skade deg, noen andre kan se ham som en trussel og en trussel.

Relatert: Hvorfor sirkler hundene før de ligger ned?

Cynofobi, som alle fobier, er ekstrem og irrasjonell, og det kan ikke ha en eksakt årsak. For folk som lider av cynofobi, kan det ikke være spesifikt for en bestemt type hund eller til og med hunder av en viss størrelse. Hvis du lider av cynofobi, kan en stor og aggressiv Rottweiler være like skremmende som en sprudlende liten Golden Retriever-valp. Noen mennesker med cynofobi kan til og med utløses av bildet av en hund på tv eller synet av en hund gjennom vinduet.

Hvordan kan du overvinne cynofobi?

Mange mennesker som lider av cynofobi, sier at de har vært redd for hunder så lenge de husker - de kan kanskje ikke identifisere når eller hvordan frykten startet. Cynofober kan være redd for å bli riper eller bitt av en hund, ikke bare å bli angrepet angrep.

Relatert: Får hundene empati?

Synet av en hund kan fremkalle en ufrivillig fryktrespons, som forårsaker at personen begynner å svette og riste - de kan til og med få problemer med å puste eller oppleve et fullstendig panikkanfall. Selv om denne type reaksjon er ufrivillig, er det mulig å overvinne cynofobi, som det er sant for de fleste fobier.

Den vanligste behandlingen for cynofobi er kognitiv atferdsterapi (CBT) som er en form for psykoterapi. CBT er basert på ideen om at måten vi tenker på, påvirker følelsene våre og dermed vårt svar. Ved å endre måten en cynophobe tenker på hunder, er det mulig å redusere og til slutt eliminere den ufrivillige fryktresponsen. Dette kan oppnås ved systematisk desensibilisering, en kombinasjon av visualiseringsøvelser og gradvis eksponering sammen med pusteøvelser og avspenningsteknikker for å redusere fryktresponsen. Avhengig av alvorlighetsgraden av fobi, kan dette ta tid å oppnå.

Selv om du vet at hunden din er den mildeste hunden på planeten, bør du ikke anta at alle du møter vil føle på samme måte. Det er din jobb som en ansvarlig hundeier å lære hundens lydighet og å holde ham under kontroll. Du vet aldri når du kan møte noen som er redd for hunder, og de kan ikke handle på en rasjonell måte. I slike situasjoner vil riktig opplæring og sosialisering bidra til å holde hunden din trygg.

Anbefalt: